Aeroterma funcţionează doar pe poziţia 4?

Împarte cu prietenii tăi:

De curând am păţit-o pentru a doua oară, ventilatorul de habitaclu mergea doar pe poziţia 4. Prin anul 2012 am avut primul caz când am înlocuit întreg blocul cu rezistoarele primelor 3 trepte. De data aceasta în luna ianuarie 2017 mi s-a ars pentru a doua oara siguranţa termică. În 2012 piesa GM a costat 130RON, în 2017 aceeaşi piesă este 200RON aşa că am luat decizia de a o repara.

Blocul de rezistoare este localizat în carcasa filtrului de habitaclu. Pentru a ajunge la el este necesar să daţi jos torpedoul şi capacul de la filtru de habitaclu.

Pentru fiecare din treptele 1, 2 şi 3 există câte un rezistor cu rol de a ajusta curentul absorbit de motor, iar modul cum a fost proiectat întregul bloc a fost conceput pentru a asigura pe timp de iarnă o încălzire mai rapidă a habitaclului. Posesorii de motoare disele stiu de ce. Ca o măsură de protecţie pe cele 3 rezistoare a fost montată o siguranţă termică. Când este depăşită temperatura critică siguranţa întrerupe circuitul înainte de a izbucni un incendiu.

De ce se arde siguranţa termică? De cele mai multe ori se arde pentru că filtrul de aer este îmbâcsit şi nu se mai crează un fulx de aer liber, constant, căldura este înmagazinată în jurul blocului de rezistoare. Ăsta este şi motivul pentru care s-a ars la mine, dramatic e ca de fiecare dată filtrul era montat de nici macar un an de zile.

Nu recomand să înlocuiţ siguranţa termică cu un ştrap, daca citiţi pe net sunt persoane carora le-a luat foc bordul. Siguranţa respectivă se gaseşte de cumpărat pe Maica Domnului sau online pe tme.eu.

Am demontat blocul de rezistoare şi am dezlipit siguranţa termică. Temperatura înscrisă pe ea 152grade C. După achiziţionarea ei a ramas problema înlocuirii celei vechi. Fiindcă se arde la 152grade C nu o puteam lipi cu letconu. Pentru o fixare rezistentă într-un mediu cu vibraţii am găurit cu un spiral de metal cei doi pini de care era fixată siguranţa iniţial şi de la o regletă electrică am luat (puteţi lua şi de la o priză o piluiţă pătrată cu şurub) 2 şuruburi cu piuliţe cu tot. Am fixat siguranţa termică iar la sfârşit pentru un plus de rezistență am aplicat lipici de blocat şuruburi pe capetele acestora.

Costuri:

Siguranţă termică de 10A si 150grade C / Pret: 3RON / conexelectronic.ro

 

Împarte cu prietenii tăi:

9 comentarii la „Aeroterma funcţionează doar pe poziţia 4?

 • 6 februarie 2018 la 17:00
  Permalink

  Mulțumesc pentru ajutor! Problemă în sfârșit rezolvată de unul singur.

  Răspunde
  • 6 februarie 2018 la 17:04
   Permalink

   Cu placere! Zi buna va doresc!

   Răspunde
 • 8 martie 2018 la 12:08
  Permalink

  Nu era rau sa dati mai multe detalii despre cum se scoste blocul de rezistente

  Răspunde
  • 8 martie 2018 la 13:44
   Permalink

   Buna ziua,

   Exista destule tutoriale pe net cu informatii referitoare la cum sa ajungeti la Rezistentele aerotermei. De aceea am pus poze cu indicatii si un filmulet cu detalii referitoare la inlocuirea filtrului de polen. Daca cunoasteti partea cu filtrul de polen in plus nu mai aveti multe de facut, doar sa localizati si sa extrageti blocul cu rezistoare, se apasa de la interior catre exteriorul carcasei filtrului de polen. Si pentru deconectarea cablului trebuie sa folositi o surubelnita dreapta mica pentru deblocarea pinului conectorului. Zi buna va doresc!

   Răspunde
 • 8 martie 2018 la 21:13
  Permalink

  Multumesc mult! M-am descurcat pana la urma. Ma blocasem la momentul cand trebuia sa extrag blocul de rezistente. Mi-a luat un pic de timp pana am inteles ce trebuie facut. Fiind prima data, mi-a fost si teama sa nu rup ceva. Articolul mi-a fost extrem de util.

  Răspunde
 • 21 martie 2018 la 18:40
  Permalink

  E la fel si la Opel Corsa b? Unde trebuie sa umblu? Reparația durează mai mult de 2-3 ore? Si trebuie sa schimb neaparat si filtrul de polei?

  Răspunde
  • 22 martie 2018 la 9:06
   Permalink

   Salut,
   Ca principiu este la fel, difera putin lucurile mai ales in functie de instalatia de climatizare a masinii.
   Din ce am vazut pe net poti sa schimbi rezistorul termic la fel numai ca, carcasa la filtru este localizata la baza parbrizului spre compartimentul motor. Din spatele torpedoului doar deconectezi blocul de rezistoare.

   https://www.pieseauto.ro/poze/rezistenta-aeroterma-opel-corsa-b-stare-f-buna-de/rezistenta-aeroterma-opel-corsa-b-stare-f-buna-de-0333054ca20900b458-0-0-0-0-0.jpg

   https://www.clubopel.com/8080/uploads/2010-09/21382_5rfmxrblz.jpg

   https://www.clubopel.com/8080/uploads/2010-09/21382_xyrm63z3e.jpg

   Răspunde
 • 26 septembrie 2018 la 21:14
  Permalink

  salut! am un opel zafira din 2002 si astazi am constatat ca nu mai baga aer cald. nu se mai aude nici cand deschide clapa de la rece la cald. de la ce poate fi? se poate rezolva acasa sau trebuie sa merg cu ea in service? multumesc!

  Răspunde
  • 26 septembrie 2018 la 21:26
   Permalink

   Salut, este bina sa faci o vizita in service mai ales daca ai clima, la cele fara clima daca nu baga cald este de la aer in instalatie sau un blocaj pe circuitul de apa din bord sau robinetul comandat electric pe retur sau paletele care comuta intre circuitele de aer… Daca ai clima poate fi de la partea de comanda, nu stiu ce sa iti zic mai mult, m-am confruntat cu problema asta la masini din gama VAG cu clima cand am facut schimbul de antigel si instalatia nu era aerisita…
   Seara buna!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide