Reparare monitor LCD Samsung 940N

Împarte cu prietenii tăi:

Cel mai des monitoarele LCD nu mai funcționează datorită condensatorilor electrolitici care au o durată de viață limitată. Aceștia cedează fie pentru că îmbătrnesc sau datorită căldurii acumulate în jurul lor, căldură care ar trebui să se disipe prin fantele de aerisire din carcasa monitorului. O altă componentă care îmbătrânește odată cu monitorul sunt lămpile (neoane) de backlight fără care nu putem vedea imaginile afișate de monitor.

La interior monitoarele conțin două plăci, una are rolul de a procesa semnalul video de la intrarea în monitor, iar cea de-a doua este sursa de alimentare pentru prima placă, pentru panoul LCD și pentru cele două lămpi de backlight (partea de invertor). Aveți grija când desfaceți un monitor LCD vă puteți curenta de aceea este indicat să scoateți monitorul din priza pentru o perioada de jumătate de zi.

Simtome:

 • Monitorul pare să se stingă brusc dar led-ul indică ca e pornit
 • Acest eveniment e precedat de variații în luminozitate, flickers, un sunet înalt din interiorul monitorului, miros de plastic topit, etc.

Cea mai des întâlnită problemă rămane cea a condensatorilor. Vă recomand să îi înlocuiți pe toți pe care îi găsiți pe ambele plăci. Doar pe cei electrolitici (cilindrici), cei solizi se strică mai greu. Condensatorii deteriorați în partea de sus prezintă o umflătură.

Testare:

Un  test pentru a afla dacă soluția de mai jos este utilă este următorul, lăsați monitorul în starea lui în care pare sa fie stins (led-ul indicând că este aprins) și apropiați o lanternă de ecran. Dacă distingeți ce ar trebui să fie pe ecran înseamnă că soluția noastră va funcționa. Daca nu se vede nimic înseamnă ca va trebui sa schimbați monitorul din păcate. Problema poate fi de la panoul LCD sau de la placa de procesare a semnalului video (dar foarte rar pică placa aceasta).

Reparare:

Pentru început demontați rama frontală a monitorului, eu am folosit o leră. Panoul LCD nu este fixat de carcasa spate, întoarceți cu grija monitorul cu ecranul în jos și ridicați ușor de carcasă.

Deconectați cablul tastaturii montate în rama frontală, cablul ce intră în panoul LCD și cele 2 cabluri ale lămpilor (acestea două se găsesc sub tăblița de protecție), nu uitați să semnați conectorii astfel încât să nu îi montați greșit.

Demontați placa cu rol de sursă de alimentare, este cea mare care se conecteaza la priză, după ce ați deconectat placa de lângă. Pentru înlocuirea condensatorilor vă trebuie ceva îndemânare la utilizarea unui pistol de lipit.

Condensatorii îi găsiți la Conex Electronic .

La montare totul se derulează în sens invers pas cu pas.

Situația descrisă mai sus este valabilă și la alte monitoare, tot așa am reparat si monitoare de la LG.

Împarte cu prietenii tăi:

2 comentarii la „Reparare monitor LCD Samsung 940N

 • 6 noiembrie 2018 la 12:04
  Permalink

  Salut,

  Vad pe placa 10 condensatori care se incadreaza descrierii tale.. tu pe care i-ai inlocuit? Daca nu i-ai inlocuit pe toti 10, poti pune inca o poza si cu sageti catre cei pe care i-ai inlocuit si sa spui de ce doar pe aceeia? Un filmulet ar fi fost de mare folos…

  Răspunde
  • 6 noiembrie 2018 la 12:11
   Permalink

   Salut,

   Sunt de acord cu tine, un filmulet este mai util… In text am scris care condensatori sunt de inlocuit.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide