Tochitură cu mămăliguță, ou și branză

Împarte cu prietenii tăi:

Unul din preparatele preferate de mine este tochitura, am mancato prin diferite zone ale tării și de fiecare dată am apreciat variantele mai ușoare, light cum ar spune unii. Nu de mult m-am decis să prepar acest fel de mancare așa cum mi-aș dori eu să îl savurez, într-o variantă cu mai puține grăsimi și la fel de gustoasă.

Ingrediente necesare:

  • 500g pulpă de porc slabă
  • 300g cârnăciori oltenești
  • o ceapă mare
  • 400g roșii în bulion
  • 5 căței de usturoi (de evitat usturoiul din China)
  • sare, piper, busuioc uscat
  • pătrunjel verde
  • un cubuleț de unt
  • 100ml vin roșu de preferat ceva tămâioasă pentru aromă

Pentru finalizarea preparatului mai avem nevoie și de:

  • ouă pentru pus deasupra
  • brânză telemea pentru ras
  • 200g mălai grisat pentru mămăligă
  • o linguriță de sare pentru mămăligă

Preparare:

Carnea se spală și se usucă cu un prosop de bucătărie apoi se taie cubulețe. Cârnăciorii se vor tăia și ei cam de 1cm.

Într-o oală, pe aragaz la foc mediu, se încinge cubul de unt în care se va căli carnea. Se lasă cât să capete culoare apoi se adaugă ceapa tocată mărunt.

După ce s-a înmuiat ceapa se adaugă apă cât să acopere carnea  3 sferturi, se adaugă și vinul. Oala acoperită cu capac se lasă în continuare la foc mediu pentru 25-30 de minute.

Se adaugă cârnăciorii, roșiile tăiate cubulețe cu suc cu tot, sare și pier după gust, o linguriță rasă de zahăr pentru a opri aciditatea roșiilor și usturoiul pisat.

Se amestecă, se pune capacul și se mai lasă pe foc aproximativ 30 de minute. Se amestecă din când în când. În acest timp se prepară și mămăliga. La final se stinge ochiul și se adaugă busuioc uscat și pătrunjelul verde tocat mărunt.

Preparare mămăligă:

De prefeat este să folosim o oală cu fund dublu sau un tuci la prepararea mămăliguței. Mălaiul se pune în oală împreună cu lingurița de sare peste care se adaugă 4 căni, clasice, de apă rece.

Se amestecă bine și se pune pe aragaz la foc mediu, amestecând încet până ce apa începe să fiarbă. Nu trebuie să amestecați tare sau repede, este suficient să aveți un ritm lent. Durează aproape 5 minute până când va arăta ca o mămăligă moale, care nu stă pe lingură.

Se dă la foc mic și se mai lasă la fiert încă 10-15 minute amestecând continuu. La sfârșit se răstoarnă dintr-o mișcare rapidă pe un fund de lemn sau o farfurie întinsă.

Așezare în farfurie:

Pe o farfurie ușor adâncă se pune mămăligă alături de tochitură. Pe mușuroiul de mămăligă se așază un ou prăjit în tigaie, de preferat fără ulei. Deasupra se presară telemeaua rasă.

Poftă bună!
Împarte cu prietenii tăi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide