Dacă nu schimb uleiul la timp ce se poate întâmpla?

Împarte cu prietenii tăi:

Uleiul este vital pentru motorul maşinii, lubrifiază si reduce sau elimină frecările ce apar între suprafeţele pieselor aflate în mişcare. Cu cât frecările sunt mai mici, cu atât uzura scade şi temperatura nu atinge valori mari.

Pentru a păstra motorul în condiţii bune, este necesară schimbarea uleiului la intervale regulate.

Ce se poate întâmpla dacă nu respectăm intervalele regulate?

În ulei se acumulează diferite reziduri produse prin funcţionarea motorului, care sunt reţinute în mare parte de filtrul de ulei. La un moment dat filtrul se va înfunda, iar uleiul va fi recirculat prin valva de siguranţă. Uleiul contaminat va deveni din ce în ce mai abraziv şi mai dens producând uzură la nivelul componetelor motorului.

Mai jos este un filmulet în care se observă cum arată uleiul neschimbat la timp:

 

Aditivii din ulei (anti-rugină, anti-fricţiune, detergenţii cu rol de curăţare) îşi pierd propietăţile, uleiul îşi pierde astfel caracteristicile.

Uleiul devine din ce în ce mai vâscos şi îşi va pierde complet propietăţile de lubrifiere, temperatura va creşte, motorul se va încălzi şi se va gripa.

Toate acestea nu se vor întâmpla dacă depăşeşti intervalul de schimb cu câteva sute sau o mie de km. Este nevoie de sute de mii de km pentru a obţine uleiul aşa cum este prezentat mai sus.

Ce ştim este că, motorul începe să se uzeze, cu fiecare zi în care amânăm schimbarea uleiului.

Pentru evitarea situaţiilor în care costurile reparării sunt ridicate este indicat să respectaţi intervalul de schimb recomandat de producător.

Unii şoferi schimbă chiar mai devreme uleiul, lucru care nu este neapărat necesr, însă asigură un motor curat şi în stare bună de funcţionare.

Ştiai că la motoarele echipate cu turbosuflantă este şi mai vital să ai un ulei curat, fără reziduri, şi fluid pentru a asigura ungerea şi răcirea lagărelor axului turbinei.

 

Aşa nu:

ulei motor vechi

Aşa da:

inlocuire garnitura capac supape 4

Împarte cu prietenii tăi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide