Uleiul din cutia de viteze se schimbă?

Împarte cu prietenii tăi:

Destul de comun subiectul în rândul şoferilor şi de cele mai multe ori se crează confuzii cu privire la schimbatul uleiului şi la ce intervale de timp se face asta. Asta datorită producătorilor care menţionează un interval regulat de servisare pentru cutiile automate, pentru că la cutiile automate există şi un filtru ce se înlocuieşte odată cu uleiul.

Pentru a clarifica situaţia menţionăm că uleiul se schimbă chiar şi la cutiile manuale de viteze.

De ce? Chiar dacă uzura ce apare la nivelul cutiei de viteze este mai mică în comparaţie cu nivelu lde uzură al motorului tot există şanse să apară pilitură de fier sau aşchii ce se desprind de pe pinioane. În combinaţie cu aceste particule, uleiul devine abraziv. Mai mult, orice ulei îşi pierde propietatea de lubrifiere în timp, asta înseamnă ca se amplifică uzura internă.

buson goliere ulei cutie

Stiai că şuruburile de la orificiile de golire a uleiului, de la motor şi de la cutie au în capătul interior un magnet ce adună resturile metalice din ulei.

Este nevoie de o verificare periodică şi de ce ? Ca şi la motor de altfel, sunt situaţii când nivelul uleiului scade datorită unor scurgeri (de exemplu, în zona conectării planetarelor). Astfel de situaţii când uleiul lipseşte parţial sau total cauzează cel mai mult cutiei. Deoarece este o operaţie dificil de realizat, verificarea nivelului, se recomandă verificarea de către un specialist la fiecare revizie sau, cel mult, odată la două revizii.

pierderi ulei pe la planetara

Când se schimbă uleiul? În cazul în care nu se aud zgomote neobişnuite şi schimbătorul funcţionează corect, consultaţi manualul de utilizare al maşinii. Dacă nu este specificat un interval de schimb, verificaţi periodic nivelul şi înlocuiţi uleiul cel puţin odata la 2-3 ani sau la fiecare 50.000-80.000km parcurşi. Ţineţi cont şi de modul de exploatare al maşinii ajustând perioada de schimb.

Sunt producători care afirmă că nu este necesară mentenaţa la nivelul cutiei  deşi cu toţii suntem de acord că un schimb de ulei nu poate face decât bine, mai ales dacă plănuiţi să ţineţi maşina mai mult timp.

Ce tip de ulei se foloseşte? În comparaţie cu schimbul uleiului la motor, când vorbim de cel de la cutie lucrurile sunt ceva mai stricte. Este bine de respectat specificatiile producătorului automobilului. Folosirea altor tipuri de ulei duce la defectarea cutiei şi pierderea garanţiei. Dacă nu se specifică tipul uleiului puteţi apela la un magazin care va identifica tipul de ulei pe baza VIN-ului maşinii sau puteţi apela la mediul online intrând pe site-uri ale producătorilor de uleiuri (de exemplu http://products.liqui-moly.com).

În concluzie, trebuie ţinut cont de facptul că uleiul din cutia de viteze manuală se schimbă şi el la un interval de timp. Chiar dacă unele guri afirmă că uleiul de cutie este “lifetime” sau citiţi recenzii de genul “Am făcut peste 200.000km cu maşina şi cutia merge perfect!”

De cele mai multe ori ne obişnuim cu maşina şi avem impresia că merge bine, dar rămâi uimit cum se schimba comportamentul ei, în bine, chiar şi după micile revizii.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide