Cum aleg uleiul pentru motor?

Împarte cu prietenii tăi:

Uleiul pentru motor este principalul lubrifiant iar când vine vorba de preferințe ar trebuie să cunoșteți câteva aspecte deloc de neglijat:

Să aleg un ulei original sau aftermarket?

Producătorii de autovehicule oferă uleiuri sub eticheta originală, acestea fiind mai puțin cunoscute decât brandurile consacrate precum: Castrol, Total, Motul, Valvoline, Mobil ș.a. (Pe perioada garanției ești obligat să folosești produsele oferite de servisul autorizat de catre producator).

Dacă mergi pe încredere, mecanicul va decide pentru tine sau un consilier de servis / shop online. În general nu fac greșeli, dar mai pot fi situații când există preferințe sau constrângeri comerciale. Sunt situații cand același ulei se vinde sub etichete diferinte în funcție de unde îl cumpărați din servis sau de la un magazin.

Cum să aleg uleiul pentru motor?

Uleiul trebuie să corespundă normelor cerute de tipul de motorizare al mașinii. Prima alegere ar trebui să fie uleiul de la producătorul mașinii. Dacă vorbim de preferințe, criteriile de alegere ar trebui să fie următoarele:

  • dacă se constată că tipul de ulei folosit nu e cel potrivit și trebuie să îl schimbi
  • dacă îți place cum funcționează motorul
Când trebuie schimbat uleiul la motor?

Aici discuția este ceva mai mare, toți producătorii recomandă înlocuirea uleiului la intervale de timp sau număr de km parcurși. Trebuie ținut cont și de regimul de expluatare și de echiparea matorului (turbină ș.a.).

Tot mai multe mașini folosesc algoritmi proprii și te avertizează când e cazul să înlocuiești uleiul. Puțin sunt șoferii grijulii care schimbă uleiul la mai puțin de 10.000km parcurși. La ce ajută asta? La menținerea curată a motorului.

Ce producători sunt renumiți?

Sunt destui producători renumiți dar și producători mai puțin cunoscuți care fac uleiuri de calitate. Atunci când îi comparați, comparați produse din aceeași categori testate în aceleași condiții. Și neapărat uleiurile să fie omologate pentru moașina ta.

CONCLUZIA:

Indiferent ce brand alegi important este ca uleiul să fie potrivit pentru motorul tău, pentru condițiile de exploatare ale mașinii și schimbat la timp sau chiar mai devreme. Să nu uităm de km motorului – uzura lui.

După alegerea brandului trebuie să ți cont de gradul de vâscozitate pe timp de iarnă și pe timp de vară. Să fie potrivit pentru tipul de carburant și dotările motorului.

Nu amestecați uleiurile de la diferiți producători sau cu diferite grade de vâscozitate. Este recomandat să aveți mereu un rest de ulei de la schimburi pentru eventuale completări. Dacă nu aveți completați numai cu ce ați bagat la schimbul anterior.

Nu schimbați producătorul și tipul de ulei la fiecare schimb.

 

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

2 comentarii la „Cum aleg uleiul pentru motor?

  • 25 aprilie 2017 la 5:38
    Permalink

    La un Astra G cu motor diesel 2.0l am folosit Toyota original 5w30 la inceput, apoi Mobile 1 Super 2000 diesel 10w40 timp de 7 ani. Citind intr-o carte tehnica a masinii am constatat ca se recomanda 5w40 daca iarna temperaturile scad sub -10. A fost momentul reorientarii catre alte branduri si am ales Liqui Moly, nu auzisem de el, nu mi l-a recomandat nimeni. Am vazut logo-ul pe un stand intr-un magazin si am cautat pe situl liqui moly mai multe informatii. Am ales Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5w40. Sunt la al 2 schimb; am inceput sa fac mai multi km anual si se simte diferenta. Motorul toarce altfel, iti da impresia de common rail. Asta e experienta mea, a ta care este?

    Răspunde
  • Pingback:Cum pot îmbunătăți performanța motorului ieftin și rapid? - Easy to Fix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide