Cum prelungesc durata de viață a ambreiajului?

Împarte cu prietenii tăi:

Ambreiajul este o piesă predispusă uzurii, lucru normal de altfel, ca după un anumit număr de km să trebuiască înlocuite piesea sau chiar întregul kit de ambreiaj.

De cele mai multe ori când se defectează te lasă în drum iar costurile reparației nu sunt deloc mici.

Dar de ce unii șoferi îl schimbă la 50.000km și alții ajung sa nu-l schimbe niciodată?

 

 

Care sunt cele mai costisitoare obiceiuri ce duc la o uzură prematură a componentelor kitului de ambreiaj:

  • Ții pedala de ambreiaj apăsată la semafor?  – acest obicei duce la o uzură prematură accentuată a rulemntului de presiune.
  • Ții piciorul pe pedala de ambreiaj în timp ce conduci ? – există un loc dedicat relaxării piciorului, în stânga de pedală. Deși pedala nu este apăsată orice atingere a acesteia face ca discul de ambreiaj să alunece ușor între volantă și placa de presiune.
  • Accelereși puternic la plecările de pe loc? – discul se uzează cel mai repede la plecările de pe loc la o turație ridicată sau la plecarea de pe loc în pantă abruptă.
  • Dai drumul prea lent sau prea rapid la pedala de ambreiaj? – eliberarea lentă a discului atunci când schimbăm vitezele sau la plecarea de pe loc accentuează uzura discului. Eliberarea rapidă a pedalei dă naștere unor șocuri în componentele ambreiajului și în transmisie.
  • Apeși pedala de ambreiaj la orice moment de frânare/ încetinire? – acest obicei este greșit deoarece cauzează accentuarea uzurii discului de ambreiaj și a plăcuțelor de frână. Poate fi periculos la viteze mari, în curbe și serpentine. Crește și consumul de carburant. De aceea se recomandă utilizarea frânei de motor sau în combinație cu frâna de picior mai ales la coborârea pantelor.

Trebuie să ne asumăm faptul că mersul frecvent în mediul urban, cu trafic aglomerat, cu porniri și opriri dese crește gradul de uzură al componentelor ambreiajului. Dar și alte solicitări cum ar fi tractarea altor vehicule, remorci, rulote sau încărcături suplimentare accentuează uzura discului solicitându-l mai mult.

 

aglomeratie oras

Cu toții avem stilul nostru de a conduce, cu obiceiuri mai mult sau mai puțin corecte, pe care le dobândim în timp sau pe care le învățăm încă de la școalșa de șoferi. Ce trebuie să conștientizăm este că unele dintre ele ne pot costa mai mult la întreținere.

Dacă avem grijă putem economisi bani schimbând componente ale ambreiajului mai rar și chiar putem economisi suficienți bani  cosumând mai puțin carbuant folosind corect ambreiajul.

 

economie carburant

 

Economisești carburant dacă folosești ambreiajul corespunzător, anticipezi traficul și turezi motorul atât cât trebuie.

Concluzia, eliminarea obiceiurilor care ne costă ține de noi și e bine să luăm în calcul toate micile detalii care fac diferența.
Împarte cu prietenii tăi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor info aici

Pentru a oferi o experienţă îmbunatăţită pe site-ul nostru este necesară activarea cookie-urilor.

Închide